05 December 2009

arrgghhh.....karut je semua itu !!!

2 tahun lpas..aku masuk maktab perguruan, yg sekarang lbih dikenali sebagai institut pendidikan guru. kampus aku kat cheras, KL......yg dekat dengan downtown cheras tue. jgn tanye aku keluar keje ape...mmg aku jawab, nantia ku kuar jadik jutawan. ( lu bleh pikir sendiri kan..msuk mktab pguruan knfom kuar jdik cikgu?? )

atas alasan2 tertentu, korang jgn tnye jugak ape pasal aku kuar dari mtrix n msuk mktab. konfom aku jawab dengan alasan plg lahabau korang dengar. sebb aku dpt elaun. pergh...ni kalau menteri aku dgr ni, sok2 kene tendang kuar mktb ni wei. bahaya weiii...

oh yerrr...awal2 nak apply mktab, ade je suara2 yang mengatakan kerja cikgu ni senang. (promote dngn alasan2 dibawah....)
  1. gaji tinggi dengan gred dg41.
  2. cuti banyak ( berdasarkan cuti sekolah ) .
  3. belajar pulak KPM tanggung.
  4. belajar x susah...x mcm kat Universiti yang lain2.
  5. kerjaya dah tetap bile kuar mktab.

tapi...setelah 2 thun setengah aku blaja kat mktab, baru aku sedar...80% KARUT ! pasal ape ak kate mcm tu??? sebab....(aku tulis yg karut2 je k..)
  1. cuti banyak. penipu je sume tue. sape kate sekolah cuti, cikgu pon cuti? celah mane gov nak bagi cuti senang lenang mcm tue? sabtu ahad pon sekolah bijak nan mampus buat program. tu blom jage pekse spm time cuti...tanda kertas exam lagi. yg x terlibat plak, semedang nye mesyuarat. dah mcm sidang parlimen plak aku tgok semnggu 3 kali buat meeting.
  2. belajar x susah. lagi nak cong orang......belajar mane2 pon susah. kawan aku yg minat giler jdik cikgu tu pon bleh mencarut2 time buat asgment, ape cer???
  3. kerja cikgu senang. ni lagi satu fitnah natah dtg dari mane. sape kate keje cikgu senang, meh aku nak tempeleng. cikgu kerje nye nak membentuk modal insan yg cemerlang, bukan membentuk model2 kapal terbang atau seangkatan dengan nye. yg nak bina KLCC tu pon leh kate susah bagai...apatah lagi nak bentuk manusia. betul x? kalau doktor..silap tindakan, mgkin 1/2 nyawa hilang...tapi kalau guru silap asuhan? 1 generasi hancur bagai...
  4. gaji tinggi? mungkin tinggi...kalau korng mengajar hulu2 pedalaman tu haa...elaun lagi tnggi dari gaji. tapi..aku x berminat....

so, kalau sesiapa pun nak promote anak2 anda menjadi seorang guru, x usah la menipu bagai dengan mengatakan keje cikgu ni senang la...lagi2 nak tipu kate cuti banyak. berdosa tipu2 ni. karut je lebih....korang cakap je la keje mane2 pon senang asalkan diorang BERMINAT !


sekian kali nyer, aku..masih belum ade hati dlm bidang perguruan ni. sebb aku kureng utk melayan 30-40 org murid serentak. otak aku jammed dowh.... so...jgn suke suki bagai nak pggil aku cikgu. aku lempang nanti. awal2 foundation, 90% budak kelas aku mengaku dngn jujur sume kes kene pakse dgn parents utk msuk mktb. termasuk la aku....sekarang? x tau la...tapi aku still mcm dulu. harap makin pandai... mgkin...tapi hati ntah mane2. bahaya kan? and my super2 senior yg dah tamat belajar 3 mggu lpas dan akan grad bulan 3/4 thun depn, aku brani challenge x semua rela diposting...hahahah....


:: jgn gedik2 korng nak kate keje cikgu lagi senang dan fun dari askar / polis / jurutera / arkitek...etc, mmg salah same sekali. ok !!!

5 comments:

aminah said...

lu bkl ckgu ke??gua blur jp....

zamfadliez said...

haha..cikgu la bes dohh..xder kne taji kalo ko nk taw..~!besss jer ajar dak2 yg kiut dan comei!hahah...aku lak jenis penyayang doohh...~!heheh..adiioooss..~!

seLusUr dUniA IndaH said...

ahAha

aKU SOkoNG kO

sbagAI bkaL GURU

kenA La iKUt gOv...

paPE pUN

Ak sntIAsA Dan aKn carI JALan

uTk mnAt dgn kejE AKu nI..

AK hraP Ko pUN SAMa

k

LALALA :D

hans said...

hahahaha
jadi cikgu skrg penat kutt
dgn perangai budak2 sekarang macam apa lagi
aku xsanggup

Cik LeYha~~~ said...

aminah - masuk maktab perguruan, keluar jadik cikgu la...celag mane kuar jdik askar plak. hahha...

zam- aku pon dah berangan nak taji ko gak la.. sape kate jdik cikgu x kene taji? fizikal mgkin penat la...tapi mental kalo x adjust baik2 bleh giler beb...budak skrg pon stok men gores2 kete ksygn cikgu...

S.D.I - hahha...orait!

hans- mental kene lagi kuat 2 kali ganda dari fizikal...hahaha..