31 October 2010

Sekitar Final Liga Malaysia - NS vs KELANTAN

  1. KELANTAN monang game 2-1 melawan NEGERI SEMBILAN. itu fakta. terimo yo la...
  2. kelantan mempunyai ramai pemain yang pandai berlakon injured. itu FAKTA jugak! pasal apo? sobab dapek yo kuar padang siap kono angkek pakai strectcer, terus kuar jalan berlenggang mak minah kek topi padang. mcm cilako tektik  nak bagi maso terbuang cmtu yo...
  3. diskriminasi tompek duduk dlm stadium. hambek...3/5 dari tmpat duduk kek stADIum je dikuasai team kaler MERAH! den ingtkan tadik team MU lawan kor apo...
  4. dimaklumkan team yg akan berlawanan didalam stadium tersebut adalah team BOLA SEPAK. tapi apo pasal den nampak ado jugak bendero hijau siap lambang bulan tu kek area2 team MERAH??? kaler x matching sungguh....
  5. kek tompek NS lagi syiok...pasukan sahabat dtg menyokong. iyo...den nampak ado jugak bendera SELANGOR berkibar...sosah yo lah.....kaler pon nak samo yo x? hahahaha...
  6. gayo NS dpt 1st gol- bersorak bagai siap bertepuk tangan.... tapi kalo KELANTAN dpt 1st gol je - style baling2 morcun n botol nokkksss!!! kawan den ckp...diorg susah nak gol selamo ni...patut lah....hehehehe...
  7. perbezaan plg ketara selepas habis separuh masa pertama - kek trek larian team NS x do la smpah bagai den tgok....tapi kek trek larian team MERAH ponuh ngn botol2 air yo! iahhh...jonuh la kcik2 cleaner kutip uollsss...
  8. kesian FRU...dah serupa mcm anak patung. kono balik mocun kek kaki pon togak yo berdiri...kot den la kan...dah den hompuk ngn btg bosi..morcun kek kaki! bangang x bangang yg baling tu...???
  9. kawan den kato, x ramai penyokong NS sobab tiap tahn dapek gi FINAL..jonuh jugak la tiap tahun poei stedium. hahahahaha...
  10. den naik tren....i coach dgn abg2 team MERAH...tapi syukur i x berdebar sebb i pakai baju kaler biru. sibuk la ngato penyokong NS mcm2...tapi den ckp lombut sikit jo dah terus cair..cmno tu?? den siap ckp den org nesmilan...alahai...cair jugak! itulah kelemahan kaum lelaki...hahahaa.....

29 October 2010

Gelagat Kem Tahunan 2010....=)











apaaaaaaaaa yg penting???

KERJAAAAAAAA SAMA!!!!!




oh yeah.....see u next year for another training.........=)

Latihan menembak.

latihan menembak kali ni dijalankan selama 2 hari di lapang sasar kem sg besi, kl. mcm biasalah...acara tembak target untuk kira point and tembak piring mmg dah jadik acara wajib. cuma pengalaman baru kali ni ialah bila jarak tembakan ditambah dari 100m ke 200m. okeh lah...korang boleh bayang yg menembak 100m pon peluru bnyk ke tebing bukit besi je...ni yg 200m agak2 peluru menuju ke target ke?? x de makne  nye....jauh bai...bapak aku pon x caya anak dara die sorg ni leh menembak jauh cmtu sekali... mmgsakit hati la..dari 20 butir peluru, yg masuk bolt 2 bijik jer! yg lagik 18 butir kemane? kebukit besi la jawabnye.............

n dlm2 x sangka.....mgkin faktor anggota pranita yg x ramai, aku dapt johan menembak klasifikasi wanita...pengalaman pertama aku dpt tempat dlm menembak...dan akan dtg x tau lagi bila....=)

dan hari kedua menembak, dijalankan sekali majlis penutupan Latihan Kem Tahunan 2010 yang dirasmikan oleh Komander Rej 515 AW, Brid Jen Mohd Amin bin Md Din.


 team menembak LLP...











Serang hendap. a.k.a ambush

persediaan untuk melakukan serang hendap. ada yang duduk dipangkalan, ade yang terlibat dengan kumpulan tinjau n ronda dan ada yang terlibat dengan penyediaan model untuk taklimat serangan.

semua anggota dibahagikan kpd beberapa kumpulan dan aku didalam kumpulan pembunuh. name kumpulan je dah bagi gentar kan? tapi x pon....sebb malam ambush tu aku dah kondem dek kene ubat sebijik dua...

taklimat serangan oleh big bos dihadapan timbalan komander - aku x da time ni. sebb bantai kene pindah pangkalan. tapi, bleh tahan jugak la kene pangkah2 dlm2 dek TK...yesss...itu pegawai punya kerja!!!

masuk ke tmpt serangan pukul berapa ntah aku x ingat...dan buddy aku time tu si  Naza ria...sebb buddy asal aku adelah NCO...memgang jawatan lkpl yang bnyk songeh. jarak ckit x smpai 5 meter belah kanan aku adalah ketua platun aku merangkap Ltm *****. 

time tu jgn tnya la ape pesen aku buat nak bagi mata x terlelap.....tapi kan.....sekali aku dengar bunyi org berdengkur okeh!!! mcm harrrammm...........dah la kuat... yang plg x de sivik bila tnye mber belah sane sape yg terlelap sgt tu, sekali Ketua Platun daaaaa.......... disebbkan aku memahami, siang tu die kene bntai ngn TK sebb perintah serangan yg tunggang terbalik, redha je la dengr die berdengkur. tpi kalau big boss pon dah koma, anak buah lagik la....nak2 aku ni yg mcm baru lepas kene bius. kondem sekali la................

musuh dtg waktu subuh. dlm area pukul 6 lebih. aku dah sedar pon time tu. musuh dtg mula la sesi tembak menembak..penat okeh tembak peluru blank. cekah sekali, petik picu sekali. penat nak mencekah senjata jer....kesudahnye, senjata pon stopages. 

secara overall, bleh dikatakan ambush kali ni agak gagal. pasai pa??? itu adalah rahsia.............=)


 kumpulan yang ditugaskan utnuk menyediakan model serangan

kumpulan tinjau.

taklimat serangan dihadapan Timbalan Komander.

 penyediaan model serangan



setengah jam sebelum masuk ke tmpt serangan

 yes...muke yg kalah dek penangan agas! smpai kene injection lepas mkn ubat n letak krim

maintain okeh...hahaha

taklimat oleh ketua kumpulan pembunuh. pembunuh la sgt.......hahahaha...

28 October 2010

Annual camp 2010. 2.

dipendekkan cerita...bahawa aku mengambil masa untuk mengarang entri seterusnya berkaitan aktiviti kem tahunan, dan kepenatan upload gmbar...makanya...korg cuci la mata dulu tgok gmbr kat cini ea....aku study dulu untuk final...hehehee.... selamat menjamu mata..=)

Anjing pengesan dari PULADA.

video

Sentri siang di pangkalan.


cerita kali ni tentang IMP iaitu ilmu medan perang, bukan ilmu mata pejam. dikecilkan skop subtopik iaitu semasa menduduki pangkalan. pada waktu siang dan malam setiap jam akan ditugaskan beberapa anggota dari setiap seksyen untuk mengawal sekitar kawasan pangkalan yang telah diduduki yg paling tepat dikawasan jalan perhubungan. tugas ini bertujuan untuk mengelakkan dari pihak musuh senang2 dtg serang pangkalan dan kesudahnya anggota semua mati katak kene serang.

apabila didatangi oleh orang yang tidak dikenali sama ada pihak musuh atau anggota dari dlm pangkalan itu sendiri, anggota yang sedang melakukan tugas sentri hendaklah MENCABAR orang tersebut dengan beberapa langkah seperti dibawah.
  1. berhenti !
  2. mara untuk dikenali
  3. angkat tangan.
  4. sebut kata judul ( sbgai cth anggota sentri sebut 'ayam' dan org yg dicabar sebut 'katik' )
  5. andaikata pasangan kata judul yg disebut org yg dicabar adalah salah, ulang sehingga 3 kali bagi mendapat kepastian.
  6. jika kata judul yang diberi adalah betul, org yg dicabar hendaklah memperkenalkan diri. dan andai salah, anggota sentri akan memberi isyarat kepada anggota di pangkalan bahawa adanya kedatangan musuh.

ok..diatas adalah mengikut kefahaman aku. TETAPI.........adalah syarat utama untuk angota sentri sebelum MENCABAR, adalah mencari tempat perlindungan. jgn buat gaya ala2 minah/mat rambo kau pegi cabar org tersebut depan2 dengan senjata menghala kat dia. silap2 yg kat depan tu musuh, ko x sempat cabar die dah bunuh ko. CABAR orang tersebut dalam keadaan yang terlindung dimana hanya kau yang boleh nampak dia, tapi yang dicabar tidak nampak kau...




:: entri ini ditulis bersempena pengalaman aku mencabar OC aku ala2 minah rambo semasa sentri siang di pangkalan, dan kesudahnya aku terpaksa berlakon mati kene tembak! korang bleh bayang sendiri la....dengn ade JL yg nampak...kes x berlindung la ni semasa mencabar org yg dtg ke pangkalan. malu ke ape ke blakang cerita!!!


26 October 2010

Annual camp 2010.


gua mulakan dengan sessi latihan medan. merangkumi compass marching+ escape n envansion+ menduduki pangkalan + ambush /(serang hendap ). compass marching n escsape n envansion berjalan serentak. kene hbiskan 4 checkpoint dlm mase sehari setngh tanpa gagal. x kire la ko buat mcm mane care pon, janji smpai sebelom pukul 12 tghari esoknye. dan time ni la ko nak apply ilmu escape n envansion yg ko blaja...agak2 sebelum ni style naik lori ayam smbil,ha....sindiket aku bantai naik bas rapid KL ko....janji smpai checkpoint, n aku pon x enat berjalan. thanx a lot to mej nadzeri...ex komando yg bijak2 geliga2...hehehehehe


menduduki pangkalan- yg ni gua gagal habis time jadik sentri...time jadik sentri malam pgkalan gua kene serang ngn musuh lak. time jadik sentri siang, kene ambush dengn CO lak..mmg x leh blah gua kene berlakon mati kene tembak jadik musuh. owh..gua jadik minah rambo kot time tu. hahaha....


ambush - sorry to say la...gua tidor nyenyak time tunggu musuh datang. sebb mlm sebelum tu dah pekena ubat sebijik dua sebb gigitan agas yang melampau tahap cipan. tpi ade kelebihan gua tidor matik mlm tu. gua x la dengar bunyi bukan2 yg mber2 gua x tidor tu leh dengr....hahahhaha... tapi final nye, ambush pagi tu agak gagal. ketua platun gua yg YO tu pon bleh tidow bunyi dengkur kuat nak mati ape kess??? haaa..menjawab ko dgn CO....hehehehe


gmbr2...kat bawah ni... next entry pasal gua fitik mess nite, lthn menembak n jamuan malam akrab.














25 October 2010

pertanyaan.


aku baru balik trainig semggu ni...badan penat...hati lgi la penat mcm lahanat.



so, soalan aku skng ni...


mcm mane nak private kan blog aku dari org luar baca???




14 October 2010

ni gmbr raya lepas (2010).
lu org bleh nmpak kan betapa kembgnya gua kali ni!!!


next week insyaallah la aku x online untuk semggu sebb aku ikot annual camp. lapor n terus ikot latihan medan n menembak for the whole week. aku pikir menembak ni x de hal la...tapi lthan medan ni. siap dlm jadual ade ambush bagai...matik la...aku mane ingt dah IMP ni...org dok blaja ilmu medan perang aku dok ilmu mata pejam. IMP jugak kan?? hahhahaa...


tapi selain dpt mengingat kembali ilmu2 yg aku blaja time kursus dulu, aku harap 1 bende ni jugak. semoga berat aku turun skit bile dah dok pulun semggu kat kem ni...aissh...gua rindu beb zaman2 kurus2 ni!!!


yer, gua mau kembali kezaman seperti didalam gmbr diatas!




siang tadi plak, bleh jadik hari plg bangang untuk gua. duit seratus dlm mase sejam dah tggl 10 ringgit!! renew lesen....pastu, bleh plak gua tertipu kalo renew lesen kene pakai gmbr. mmg setaaaannnnnnnnnnn.. terbang rm15 okeh!



dan apabila gua x sedar yg gua asik makn je kat q bistro...lepak 3 jam dah rm16.00! tu blom gua tergoda pegi beli lilin katun yg comel2 tu sebb niat nak tolong org yg jual tu .....yer, gua jenis lembt hati ckit kalo tgok org melayu meniaga brg kecik2 ni...mesti ade je gua gatal2 beli...sahkan x guna pon barang tu. blom tmbah lagi tmbg gua kehulu kehilir lagi siang tdi...



dan kesimpulannya, esok gua kene cucuk gak duit nak beli brg pegi kem. seng citer coklat feveret gua sebgi sumber energy nak msuk medan. kekekeke....



yg lu org dok bace2 je tapi x rase kesian pasai pa?? ape lagi....bawak2 la sedekah 10-20 hinggit ke kat gua ni beb.....pokai kot..hahahha..



Makan dalam punya ayat.


someone ckp aku x sesuai untuk berada dibarisan pertahanan negara. means askar2 la. sebabnya...
  • aku memberontak. ego.
  • susah untuk berada digarisan yg lurus. nak ikot yg bengkok2 je.
  • susah nak mendengar kata.
  • keras hati + keras kepala.
  • dan segala sifat2 yg seangkatan dengannya.

okeh. memg makan dalam. tapi, pikir positif die dah brape lame services n knape die nak ckp cmtu, itu hak die. dan aku pikir positif jugak, x kan la sebb diatas aku nak keluar baris terus ye x? aku tipu die je pasal services aku tggl 2 tahun lagi n x nak smbung. mestilah aku smbung TTP aku.... hahahaha...




cuma yg lebih terkesan dihati bila die kata 'lepas ni sama ada saya civilian atau sedg memakai uniform, jgn buat hal lagi'. okeh....fine...




hal apa? jgn tnya la...mgkin bgi aku hal kecik, tapi beliau hal besar. kene plak aku ni jenis akan tnye mcm2 dulu smpai dpt jawapan yg puas hati. senang2 mcm ni je la...x payah nak mesra alam dengan sape2 pon. boleh menimbulkan hal lain pulak kang.






dan jawap aku senang je....





sesungguhnya aku pon x willing untuk berdepan dengn beliau....semoga kita x berjumpa. hak3...best kan quote aku?? sebb dah dia kate aku ni ego. mmg x kan la...kecuali atas dasar kerja. dan tu pon aku mtk jauhkan simpang bertemu. bukan membenci....tapi aku mlas nak hadap bende yg bleh spoiled mood aku.




kita boleh menerima teguran....tapi buknlah secara sinis....nasiblah kau opiser....






:: tapi bodohlah...bukn aku yg willing dulu nak pggil abg okeh!

13 October 2010

Apa yang ada dlm buku nota budak sekolah rendah.2.


sebelum ni versi pelajar lelaki.........ni versi pelajar perempuan lak.





Hannah Montanah kot..................!!!!





paling x leh blah, dia bleh tanya cikgu die...cikgu ade x buku ni?? ha'ah.....jadah ei la aku simpan buku2 ni.....ckgu simpan buku lain........hak3....


Apa yang ada dlm buku nota budak sekolah rendah.




robot2 dan binatang peliharaan mereka.




nyawa...bom...duit..duniawi sungguh!!!


siap peta bagai!





Malcon East...yg keberapa ntah. hehehee...



team Malcon East yg akan ke Lubnan awal tahun hadapan pada majlis penukaran beret.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
lelaki ini juga akan turut 'bercuti' kesana selama setahun untuk misi thun hdpn....
setahun okeh!!!!


11 October 2010

please pray for her..


untuk kak D....even cume kenalan blogger, tapi saye tetap doakan akak selamat bersama baby dalam kandungan.


kak D yg pregnant 7 bulan seknrg tgah mengalami pregnancy problem yg saya sendiri pon tak tau nak explain mcm mane. tapi, ia melibatkan nyawa bayi dlm kandungan beliau berkaitan dengan ginjalnya.


untuk readers sekalian, x salahkan kita bersama2 berdoa semoga beliau selamat dalam 'berperang' melahirkan anak kedua beliau....


semoga kak D dan anak dlm kandungan selamat hendaknya....

Training...1.



bab2 menuang ni mesti kene pandai...kalau x, silap2 bleh melepuh kulit hoit kene hadap pdg kawad yang panas. hahahahaha...........

10 October 2010

lidah lelaki..


kate kat aku bagai die single la....sang wanita itu hanya rakan fb...
x de perasaan pon kate nye..
sahkan aku x tanya pon ko sape sang wanita itu...
and ade aku nak percaya ckp ko bulat2?? kirem salam.....................
ckp belit2....ngn aku ckp lain...ngn sang wanita ko ckp lain...


alih-alih sang wanita itu plak tnya aku...
'apesai ea 'bf' saye x kol saye?? lame dah...sibuk ke die???'
cihibai okeh!! bajet aku jadik guardian laki koo...x kuase aku!!
dlm hati nak je aku jawab die x yg ko pon...........
hak3....



n bile ku tanya sang wanita bila last 'bf' die kol die...
die jawab semalam.
rase nak tampar ko pon ade gak....
lame jadahnya kalo baru smlm cntact..
hape ingt keje die 24 jam nak berkepit ngn ko....



patut kawin kan je korg 2 org...n dok dln utan.
hipokrit bebenor...

10 bgd PARA


SELAMAT HARI ULANG TAHUN

10 BGD PARA