29 October 2009

Mr. Gov

sejak akhir2 ni, mcam2 khabar angin sedang tersebar di kawasan IPGM2 dinegara kita ni ( IPGM -institut pendidikan guru malaysia ). nak2 cerita pasala elaun / biasiswa yang selama ini disalurkan. cerita pasal duit mmg HOT dikalangan pelajar, kalah gosip2 artis di Malaysia ni. hehehe... baru-baru ni, ada yang mengatakan elaun yang diberikan kepada guru-guru pelatih akan diconvert kpda pinjaman PTPTN. then penempatan guru2 pada tahun 2010 juga akan dibekukan. n the seriously dammed thing is, apabila dikatakan setiap elaun pelajar akan dipotong 30% setiap semester. tapi isu yg aku lebih bnyak pikirkan ialah yg potongn 30%. wlaupun masih lagi tidak dikonfomkan, ia dah cukup untuk mngegarkan hati bnyak pihak. terutama pelajar2 yg x loaded mcam aku ni ha.

come on la mr gov.
kenapa lah pihak anda membuat perkara sebegitu? aku baru je menjalankan progran simpanan asb aku sbnyak 1 sem=1k. kalau potong 30% apa yg tggal??? habuk pon x da bai... bukan x bersyukur dengan segala kemudahan yg ada, tapi perancangan untuk jangka masa yang panjang ke arah masa depan itu sangat penting bukan??? rosak lah plan aku bab2 saving ni...


mr gov,
rite now, aku still dok hostel. bayaran rm80 sebulan direct cut dari elaun yang diberi. menunjukkan jumlah yg tggal untuk 1 sem ialah rm3800. andaikata potongan 30% diluluskan, dah tinggal rm2660. means...jika dibahagi kepada 6 bulan, perbelanjaan sebulan rm443.00. alahai.....lebih rm10 jer dari elaun time aku foundation dulu. apa kess???? tu kalo aku x tolak direct awal2 1k utk asb... kalo tolak kang, bRAPE plak yg tggal??


mr.gov,
tu baru yuran asrama rm80 sebulan. tapi skng ni plak tgh dlm perbincangan untuk naikkan jadik RM150. waaaah....................tolong lah pikir sikit sebulum nak potong2 duit ni atau naikkan yuran. aku x nak duk umah sewa sebb akan lagi pakai bnyak duit. transport la...sewa la...bil la... lain la umah mak bapak aku dpn maktab ni ha.

oh mr gov.....
dont do that to us...
please....
jiwa ku bergelora bai disebabkan anjakan paradigma kamu itu mr gov....
bleh kene migrain !!!



:: tahniah untuk UPNM sebb kesemua pelajar nya akan dikadetkan. Hambek ko Yoo...dari civilan akan jadik cadet officer. aku akan stat gelak time ko dah start jadik CO nanti ea..tiada lagi kehidupan awam... keh3....=p

5 comments:

bibie_boodyn said...

den ado donga pasal pembekuan cikgu 2..ape kes wei..baru ingat nk pakai suzuki swift2012..lancau tol...

hasfyeirah said...

hampeh r kalau betul dia wat cam 2...x pk org tul!

mazhad said...

xdenye potong.kami pun ada dengo gk.tapi bdak2 glak ja.tau khabar angin di musim panas.

zamfadliez said...

bangkang!hehe...wat la surat o memorandom kat saluran yg betul..ok:)..bagis sume pihak tgk ksusahan kalian,aku pown de maslaah dalamn gak,tapi dalamn kn?diam2 sudah...wkkekek....rahsia negare..~!adioos..~!

Cik LeYha~~~ said...

bibie- den dongar gak 2010 adalah thun pembekuan penempatan guru2..hahha

hasyfeirah-kite sependapat.

mazhad- elok kalau x mejadi. kot menjadi kang...

zam- ape yg ko bangkang. standart la...ko agensi mane plak...pemegang rahsia2 negara. hahaha