13 June 2010

Kelas pentadbiran pertahanan bersama Cik Leyha.

Meminjam kata-kata seorang kawan aku merangkap pegawai artileri yg sedang beropersi di Pulau Sipadan, beliau menegaskan beberapa perkara sebagai pengatahuan am. Buat yg pegang title mat terap ke minat terap ke tu, wajib faham. hehehe....( sebijik2 je aku copy paste ni )

  1. tau tak kita nyer selururh empayar tentera ikut doktrin/style/cara sape? british...england...pasal diorg yg bg kita semua tu..didik kita dr zaman sebelum jepun,semasa dan selepas...US? sampai sekarang no,no,no..
  2. arty king of the battle
  3. armor queen of the battle
  4. pasal gun leh jln setapak2 je..dan perlu ditarik dgn kenderaan penarik meriam..tak mcm armor yg beas berjalan merata sendir dia..so dia queen la..
  5. lgpun perang zmn sekarang kuasa tembakan tu plg power...peluru2 meriam sampai dulu..
  6. tp tanpa infantri,sesuatu kawasan tu takkan ditakluk la selagi diorng tak melata dan menakluk selepas dibombard kan..
  7. kor ade kelebihan yg infantri xde...
  8. pegawai kena gi course platoon commander,taktik dll yg infantri pergi...tp pegawai infantri tak pegi course meriam dr basic sampai advance,tak pegi course armor,course jurutera dll...meaning to say,askr semua ade basic infantri tp infantri tak tau dan tak leh operate pun kerja2 kor2 ni...
  9. infantry ade personal weapon jer...styer,m16.gpmg,lmg,bla2.. yg mana setiap unit kor pun ade benda2 tu...tp dia ade ke aset2 yg kor ade?
  10. airforcepanji2 dia aircraft itself...sebab tu sebelum take off pilot dan ground crew kena salute aircraft tu...
  11. CO kapal (rank kepten) kEpten ye bukan kapten,kepten=kolonel dlm army kena slute kapal sebelum naik belayar..so kapal itself adalh panji2 navy..termasukla bila dua kapal berselisih di tgh laut,semua crew kena keluar dok tepi2 deck dan salute ke kapal navy yg lain..
  12. meriam adalah panji2 tentera darat kerana adanya cop mohor di meriam tersebut. contohnya meriam 105mm pack howitzer.
  13. so kapal terbang pejuang,kapal laut navy dan meriam adalah panji2 hakiki/aset kpd setiap perkhidmatannya.
  14. Panji-panji bagi unit dan kor didalam TD. panji2 ni kan dikurniakan oleh agong dan ditepung tawar..maka dia ada tulah nye yg tersendiri.
  15. Rejimen artilery. dulu rejimen meriam..1 meriam,2 meriam..so sluruh dunia dah tukar artileri..ape tu ARTILLERY?
  16. jawapannya ialah the Art In Long Delivery=seni dlm penghantaran jarak jauh..

korg paham x? xpaham...buat2 paham je la...hehehe...=)

2 comments:

kudabesi said...

Airborne! Airborne! Airborne!

sory wa dah termasyuk ngan semangat airborne sejak tengok Band of braders

hehe..

setiap kor/rejimen memiliki kekuatan masing-masing..dan semangat regimental yg kuat sangat bagus kalau disalurkan cara yg positif

let it be the gunny,sapper, paratroopers, foot soldier, airmen, sailor's, MP'S, MIO or even cook they deserved our recognition

K.O.A.L.A said...

ha. yelah...ni la hasil kelas tmbahan aku dgn arty officer.